e-Taxadedrum Ungaria

Cum se poate declara/achita taxa rutieră în noul sistem?

Cum se poate declara/achita taxa rutieră în noul sistem?

În sistemul HU-GO taxa rutieră se poate declara prin două metode:

 

1.   Printr-un bilet pentru ruta planificată cumpărat în avans.
2.   Prin unitatea de bord (cu ajutorul unui intermediar declarant)

 
Ce este biletul pentru ruta planificată ?

Biletul pentru ruta planificată permite o singură utilizare exclusiv pe ruta planificată şi trebuie cumpărat înainte de utilizarea drumurilor supuse taxării (se poate achiziţiona cu maxim 30 de zile înaintea utilizării). Biletul pentru ruta planificată achiziţionat în prealabil va avea o valabilitate de 2 zile calendaristice, iar biletul achiziţionat imediat înainte de utilizarea drumurilor supuse taxării va fi valabil până la sfârşitul zilei calendaristice următoare. Acest serviciu este avantajos pentru cei care doresc să utilizeze ocazional, dar pe rute planificate, drumurile din Ungaria supuse taxării.

 

Ce înseamnă declarare electronică?

Declararea înseamnă transmiterea electronică de date între intermediarul declarant şi Compania Națională de Administrarea Autostrăzilor, asigurată de unitatea de bord instalată în vehicul. Pe lângă instalarea unui echipament existent şi/sau nou, este nevoie de încheierea unui contract cu intermediarul declarant şi de înregistrarea pe pagina web HU-GO.

 

Care este rolul intermediarului declarant?

Declararea în funcţie de drumul parcurs se realizează pe baza coordonatelor înregistrate de un echipament de bord instalat în vehicul. În esenţă o companie care oferă servicii de monitorizare flotă auto prin sistem GPS transmite, în calitate de aşa-numit intermediar declarant, datele transmise din vehicul către Compania Națională de Administrarea Autostrăzilor (ÁAK). Utilizatorii pot achita taxa rutieră în prealabil (prepaid), ceea ce înseamnă că îşi vor încărca în avans contul curent creat la înregistrare (deschis la Compania Națională de Administrarea Autostrăzilor). Soldul acestui cont curent va servi drept acoperire pentru utilizarea drumurilor supuse taxării. Pentru a putea utiliza această metodă utilizatorul trebuie să se înregistreze în prealabil la operatorul sistemului taxelor rutiere (Compania Națională de Administrarea Autostrăzilor) şi să încheie un contract cu un intermediar declarant. Recomandăm această soluţie celor care utilizează frecvent secţiunile de drum supuse taxării din Ungaria, această metodă de declarare reprezentând o soluţie confortabilă

 

iStock_000019248186XSmall

Ştiri, actualităţi